TAJNO DRUŠTVO ŽIVIH - Beograd: Metaphysica, 2013. - 83 str.


Zbirka aforizama Dragoljub Jovičića sadrži originalne, visprene i duhovite opaske o čitavoj skali ljudskih odnosa i situacija, od egzistencijalnih i opšte-ljudskih situacija, do društvenih i istorijskih nepodobnosti i zala. Neki iskazi zahvataju i ceo ovaj raspon, kao u aforizmu Život je kratak – al za mržnju uvek ima vremena.U tim aforizmima mogu se nazreti različiti slojevi i uticaji – od naših narodnih poslovica i uzrečica, do iskaza u duhu zena, čiju pronicljivost i ironiju na svoj način prenosi Jovičić, kao kada kaže:Sve je drugačije kad s živ –jesi li ?. Ova knjiga je očito nastala u dužem periodu; jer sadrži zapise koji su nastajali kroz autorova suočavanja sa specifičnim ličnim iskustvima i situacijama; kao i odgovore na veoma različite društvene i istorijske okolnosti. Jedan od primera je i Oglas: izgubljen smisao, sledi nagrada. Sve u svemu, ova zbirka odiše nečim okrepljujućim – čitalac u njoj može prepoznati mnoge lične situacije i okolnosti, a okrepljuje način na koji autor na njih reaguje, kao i uvid da je i neko drugi imao to na umu.

Dušan Pajin

Tajno društvo živih - zbirka aforizama Dragoljub Jovičića Tajno društvo živih - zbirka aforizama Tajno društvo živih - zbirka aforizama Dragoljub Jovičića za preuzimanje u pdf formatu

Pročitaj

Pisali smo već o knjigama koje su probile ustaljene aforističarske okvire politike i političkih pitanja. Danas je pred nama nova knjiga, jedna od najboljih koju je potpisnik ovih redova pročitao u svom životu. Neobično, zar ne? Da na manje od osamdeset strana stane toliko mudrosti, dovoljno za nekoliko života.

Pisana iskreno, slobodno, mudro i bez zadrške, zbirka aforizama Dragoljuba Jovičića predstavlja pravo osveženje u svetu aforizama, otkrovenje, uzdanicu, utehu, sigurnu luku. Svaka je misao promišljena, porađana mesecima, ako ne i godinama. I svaka vas pogađa direktno u srce, um, samu suštinu vašeg bića. Pruža vam utehu, spas, otvoreno vam govori da niste sami na svetu, da niste jedini koji pati, moli,voli…

Crteži koji prate Jovičićeve misli, autor je skicirao, žvrljao, porađao u časovima dokolice, odmora od svakodnevice, lagano popunjavajući svet Tajnog društva živih u koji vas tiho i smerno poziva. Pridružite mu se obavezno, zakoračite u svet koji je nacrtao za vas, suočite se sa bolnim mislima sa kojima se i sam bori i nećete ostati bez nagrade. Ovo je jedna od retkih knjiga koja vam pruža odmor od života, nadu, oslonac, uliva snagu da se borite i dalje, potvrđuje da ne izgarate uzalud.

Tamara Lujak

Broj 29 - 02.08.2014.

Afirmator